Winterharde planten in pot

Winterharde planten in pot zijn van nature bestand tegen vorst maar ze zijn ten opzichte van winterharde planten in volle grond toch kwetsbaar, daar niet alleen de pot kan kapotvriezen maar ook de aardkluit kan bevriezen.

Om winterharde planten in pot te beschermen kiest men in eerste plaats voor een pot met voldoende draineringgaten zodat voorkomen wordt dat er water in de pot blijft staan. Om de drainage te bevorderen kan men de bodem van de pot bedekken met kleikorrels alvorens de pot te vullen met plantaarde. De kleikorrels kan men eventueel aanbrengen tussen een laagje van waterdoorlatende geweven plastiek. Bijkomend kan men de pot op een verhoog plaatsen, dit zorgt immers voor een betere en vluggere afwatering.

Vervolgens kan men winterharde planten in pot voorzien van een extra isolatielaag.

Dit kan men bereiken door de binnenkant en/of de buitenkant van de pot te bedekken met noppenfolie met luchtbellen. Hierbij moet men er wel op toezien dat de draineringgaten niet afgedekt worden.

Tenslotte kan men er op letten winterharde planten in pot niet pal in het oosten of het noorden te plaatsen, zodat ze niet blootgesteld worden aan de meest kille en harde koude.